VIDEO / Acest băiat tocmai s-a trezit dintr-o comă profundă de 12 ani. Ceea ce a povestit m-a ÎNGROZIT


Sa vezi pe cineva pe care-l iubesti inbolnavindu-se sau si mai tragic, ajungand in coma, poate fi cel mai dureros lucru ce i se poate intampla unei familii. Dar va puteti imagina sau va-ti gandit vreodata ce simte o persoana cand se afla in coma? Este un mare mister al vietii umane: Pot ei sa ne auda? Pot simti? Stiu ei ce se intampla in jurul lor? Cunosc ei ca le suntem alaturi?

Toate aceste raspunsuri au inceput sa iasa la iveala atunci cand un barbat din Africa de sud pe nume Martin Pistorius a impartasit lumii intregi experienta sa de aflare in coma in cartea, "Ghost Boy: My Escape From Life Locked Inside My Own Body", in traducere, "Baiatul Fantoma: Evadarea mea din viata incuiata in propriul corp", in care Martin descrie in detalii chinurile prin care a trecut atunci cand s-a aflat 12 ani intr-o coma profunda.

Potrivit lui Pistorius, el s-a imbolnavit pe la sfarsitul anilor 1980, la varsta de 12 ani, cu o boala misteriosa pe care medicii din Africa de Sud nu o mai intalnise pana la acel moment. Curand el a ajuns intr-o stare ce echivaleaza cu una vegetativa, astfel a pierdut capacitatea de a vorbi si de a se misca. Medicii nu au crezut ca va supravietui, sansele lui fiind minime, spuneau ei. Dar familia sa nu a renuntat niciodata sa spere ca se va insanatosi. Ei au avut grija de Martin in tot ce tinea de rutina zilnica, spalarea, hranirea si mutarea lui de pe o parte pe alta la fiecare doua ore, pentru a preveni aparitia leziunilor. 

Asa a durat timp de 12 ani. Acum, Martin a recapatat pe deplin capacitatea de a vorbi folosind un computer, iar cu ajutorul unui scaun cu rotile se misca pentru a capata mobilitate.

Intr-un interviu acordat saptamana trecuta celor din cadrul programului "Invisibilia", Pistorius a povestit multe lucruri interesante de pe vremea cand se afla in coma. Uimitor, dar el a remarcat faptul ca incepuse sa se trezeasca din coma pe la varsta de 14 ani. Cand toti cei din jurul sau credeau ca nu aude nimic, Martin auzea insa nu putea sa le comunice nici intr-un fel acest fapt. 

"Toti erau intr-atat de preocupati cu ideea ca nu sunt printre ei, ca nici nu au observat cand am inceput sa fiu prezent, chiar daca nu puteam sa le comunic nimic. Tu nu gandesti nimic in acel moment, tu doar existi. Este un loc prea intunecos pentru a te gasi pe tine insuti, intr-un sens, tu iti permiti sie insuti sa dispari", a declarat Martin Pistorius. 

Incapabil sa se miste, sa vorbeasca sau sa comunice intr-un fel sau altul cu familia sa, Martin nu a crezut vreodata ca se va recupera. El nici macar nu putea sa le comunice ca era constient de tot ceea ce se intampla in jurul sau. Este ingrozitor, de parca ai fi captiv propriului corp. 

El chiar isi aminteste momentele cand era condus cu scaunul cu rotile in centrul de ingrijire si asezat in fata televizorului, in timp ce la TV rula emisiunea pentru copii, Barney. 

"Eu nici nu va pot exprima cat de mult uram acea emisine", a adaugat Martin

"Eu chiar am fost nevoit sa aud de la mama mea cuvintele", "Sper ca vei muri". A durut, desigur, dar el a inteles ca era dureros pentru familia sa sa stie ca ar putea sa traiasca toata viata in aceasta stare de coma. 

Povestea lui Pistorius este captivanta si te inspira, dar in acelasi timp este terifiant sa afli prin ce a trecut acest baiat timp de 12 ani. 

Mai sus va prezentam trailerul pentru cartea sa.

Comments